Välkommen till ACB. Förändring av forumet kommer att ske under februari månad.
För att det ska bli så trivsamt som möjligt så följ forumets regler. Ju fler vi är på forumet ju roligare kan vi ha det. Hjälp därför till att sprida vår existens till vänner och bekanta, samt sidor du besöker.
Mvh Sebastian

Join the forum, it's quick and easy

Välkommen till ACB. Förändring av forumet kommer att ske under februari månad.
För att det ska bli så trivsamt som möjligt så följ forumets regler. Ju fler vi är på forumet ju roligare kan vi ha det. Hjälp därför till att sprida vår existens till vänner och bekanta, samt sidor du besöker.
Mvh Sebastian

Vill du reagera på det här meddelandet? Registrera dig för forumet med några klick eller logga in för att fortsätta.

Trött på all censur? Då har du kommit rätt.


    Vem bryr sig om Sudan?

    Secrist
    Secrist


    Antal inlägg : 32216
    Join date : 09-02-24
    Ort : Falkenberg

    Vem bryr sig om Sudan?  Empty Vem bryr sig om Sudan?

    Inlägg  Secrist 2013-01-12, 18:20

    Uppenbarligen inte forumvänstern. Antar att det är frånvaron av både USA och israel som gör att de tappar intresset. När får vi se någon från vänsterkanten brinna lika intensivt som man gör i konflikten Israel-Palestina?

    Afrikas mest långvariga krig, mellan norra och södra Sudan, avslutades 2005. Det fredsavtal som då ingicks löpte ut i juli 2011. Då delades Afrikas till ytan största land, sedan sydsudaneserna med stor majoritet sagt ifrån i en folkomröstning att de ville bilda en självständig stat.

    Fram till delningen var Sudan en federation där Norden, med huvudstaden Khartoum, dominerade. Medan araber styrde i norr tillhörde de flesta ledarna i södern det svarta dinkafolket.

    I enlighet med fredsavtalet från 2005 hölls val i hela landet i april 2010. Maktbalansen förblev dock i stort sett oförändrad. I norr satt Omar al-Bashir kvar som hela Sudans president, och i söder satt Salva Kiir Mayardit från den forna rebellrörelsen SPLM kvar som södra Sudans president (och som hela Sudans vicepresident).



    Valet följdes av en folkomröstning i södra Sudan i januari 2011. Sydsudaneserna röstade då med överväldigande majoritet för att bilda en egen stat i juli. Nordsidan sade till en början att man skulle respektera utgången av folkomröstningen men under våren skärptes motsättningarna mellan nord och syd och oron för ett nytt inbördeskrig växte. I sista stund enades man om att bilägga tvisterna tillfälligt över Sydsudans självständighet och fortsätta förhandlingarna senare. Sudans regering erkände den nya staten.



    Men freden blev inte lång. De olösta frågorna blev snabbt akuta, främst de oklara reglerna för oljeutvinningen. Under de första månaderna 2012 riskerade konflikten om hanteringen av Sydsudans oljeleveranser norrut och den obestämda gränsdragningen att leda till öppet krig mellan länderna. En skarpt formulerad resolution i FN:s säkerhetsråd tvingade dem att dra tillbaka trupperna och förhandla om sina tvistefrågor. Ett avtal nåddes efter några månader på flera punkter, dock inte gränsdragningen, men det konkreta förverkligandet av avtalet drog ut på tiden.



    Samtidigt pågår en rad andra konflikter inom Sudan, bland annat i regionen Darfur som bebos av både araber och svarta folkgrupper.


      Aktuell tid och datum: 2024-05-20, 15:36